V četrtek, 12. 3. 2020, so na vse osnovne in srednje šole posredovali okrožnico, v kateri so šole obvestili, da se s ponedeljkom, 16. 3. 2020, šole zapirajo za 14 dni zaradi razglasitve epidemije, kasneje pa je bila sprejeta še odločitev vlade, da bodo šole zaprte do nadaljnjega. V tej okrožnici je bilo zapisano, da bodo srednje šole, ki še niso izvedle preizkusov nadarjenosti, ki so pogoj za vpis v nekatere srednješolske izobraževalne programe, ali razgovorov s kandidati, ki se vpisujejo v športne oddelke Gimnazije, te aktivnosti izvedle po koncu ukrepa začasnega prenehanja  vzgojno – izobraževalne dejavnosti. Rok za prijavo kandidatov za vpis v srednje šole za prihodnje šolsko leto, ki je bil prvotno določen za 2. 4. 2020, pa bo zato prestavljen. O natančnih novih datumih bomo vse osnovne in srednje šole obvestili kasneje. To informacijo smo objavili tudi na spletni strani ministrstva, na strani, ki vsebuje vse informacije o vpisu

https://www.gov.si/teme/vpis-v-srednjo-solo/

Nov rok za prijavo bo določen, ko bo znano, kdaj se bodo učenci lahko vrnili v šolske klopi. Takrat bodo šolam poslali nov rokovnik, ki bo objavljen tudi na spletni strani ministrstva na navedenem naslovu. Takrat bo še dovolj časa, da bodo lahko šole skupaj z devetošolci izpolnile prijavnice in jih poslale na ustrezne šole. Na MIZŠ imajo pripravljene različne verzije rokovnikov, odvisno od tega, kdaj se učenci vrnejo v šolo. Če bi že sedaj objavljali nov rok za prijavo, potem pa bi se izkazalo, da bodo takrat šole še zaprte in bo treba rok prestaviti, se bojijo, da bodo naredili veliko zmedo in se sploh ne bo vedelo, kdaj je pravi rok.

Če bi se izkazalo, da bi bile morda šole zaprte dlje časa, pa razmišljajo tudi o možnosti, da kandidate pozovejo, da sami oddajo prijavnico, ne preko osnovne šole, kot je v večini primerov dosedanja praksa. Elektronska prijava ni predvidena, ker nimajo izpostavljenega sistema za to in ga v tako kratkem času tudi ni možno postaviti. Zato še vedno razmišljajo, da bodo postopek izpeljali, kot vsa leta doslej, le da bodo morda posamezni koraki prijavno – vpisnega postopka potekali nekoliko hitreje.

Če bi se slučajno kakšen devetošolec odločil, da sam pošlje prijavnico že sedaj, pa bodo seveda tudi te prijavnice upoštevane in sprejete, četudi bi bile brez žiga in podpisa ravnatelja osnovne šole. Tistim kandidatom, ki so prijavnico že oddali oziroma jo bodo oddali preden bo znan nov rok za prijavo, nove prijavnice zaradi novega roka ne bo treba pošiljati. Seveda pa pošiljanje prijavnic devetošolcev ni nujno, ker bo rok, kot rečeno, prestavljen.

Takoj, ko bo več znanega, bodo vse osnovne in srednje šole obveščene, informacije pa bodo objavljene na navedeni spletni strani.

Šolska svetovalna služba:

Irena Lavrič Bambič

(Skupno 119 obiskov, današnjih obiskov 1)