Geografska ekskurzija za devete razrede se je izvedla 18. 9. 2018. Udeležilo se jo je 39 učencev.

Cilj ekskurzije je bil ogled Alpskega sveta, ene izmed naravnih enot Slovenije.

Pot nas je peljala skozi Cerknico v Idrijo, kjer smo si ogledali nekdanji rudnik živega srebra. V Antonijevem rovu smo spoznali težko življenje rudarjev, videli kapljice živega srebra in si ogledali kapelo svete Trojice. Pot smo nadaljevali v Kobarid, kjer smo si ogledali muzej v Mašerovi hiši, ki prikazuje potek prve svetovne vojne, še posebej pa soško fronto, kjer so se bojevali tudi slovenski fantje. Na osrednjem trgu so učenci videli kip Simona Gregorčiča, ki ga je izdelal Jakob Savinšek, znan slovenski kipar, slikar in pesnik.

Peljali smo se čez TNP, ki obsega večino Julijskih Alp. Učenci so spoznali določena pravila vedenja, ki veljajo v tem parku.

Spotoma so opazovali površje in rastje ter sklepali na pogoje za življenje ljudi v Alpah. Videli so tudi, kako naravne nesreče (podori, potresi) prizadenejo naselja v Zgornjesoški dolini. Videli so tipično trentarsko hišo. Iz doline Trente smo se peljali preko prelaza Vršič (1611 m nad. v.) v dolino Save. Spotoma smo videli spomenik Julia Kugya »odkritelja Julijskih Alp«, melišča, rusko pravoslavno kapelico, jezero Jasna.

Peljali smo se mimo karavanškega predora, ki povezuje Avstrijo in Slovenijo, Jesenic in Mojstrane, kjer stoji kip Jakobu Aljažu, ki je poskrbel, da je vrh Triglava v času Avstro-Ogrske ostal slovenski.

Vodja ekskurzije: Irma Lovšin

(Skupno 166 obiskov, današnjih obiskov 1)