V soboto, 12. 12. 2020, je OŠ Ob Rinži z dogodkom Moč besede v objemu kočevskih hribov že tretjič zapored sodelovala na mednarodnem festivalu Brati gore. Kulturna prireditev, ki smo jo v preteklih dveh letih v sodelovanju s PD Kočevje organizirali v sklopu planinskega pohoda do Koče pri Jelenovem studencu, je letos zaradi razmer potekala preko spleta.

V sklopu festivala Brati gore se v tednu okrog mednarodnega dneva gora, ki ga obeležujemo 11. decembra, po vsej Evropi odvijajo številni kulturni dogodki. Festival deluje pod okriljem Alpske konvencije in povezuje alpske dežele, posvečen pa je dvema na videz zelo različnima področjema, goram in literaturi. Ob prebiranju številnih umetnostnih besedil, ki so jih navdihnile gore, ter ob besednem ustvarjanju naših učenk in učencev pa lahko kaj hitro ugotovimo, da sta področji pravzaprav zelo povezani. Številni umetniki namreč svoje občutke ob občudovanju gora ali njihovem osvajanju prelijejo v besede in tako nastanejo slikovita prozna ali pesemska besedila. Takšna besedila je ustvarjal tudi kočevski besedni umetnik, Peter Vovk, ki smo se mu poklonili s prebiranjem njegove poezije in liriziranih proznih besedil. Kot častna gostja je na prireditvi nastopila kočevska pesnica Živka Komac, zbrane pa je nagovoril tudi predsednik PD Milan Mlakar.

Gore, hribi in v našem okolju z hribi tesno povezana gozdna prostranstva so navdihnila tudi učenke in učenca naše šole, ki so svoje občutke in misli zavili v poezijo. Vabilu k sodelovanju pa sta se odzvali tudi nekdanji učenki OŠ Ob Rinži, ki sta v ta namen prav tako napisali svoje avtorske pesmi. Interpretativnemu branju poezije o gorah sta se pridružila tudi nekdanja učenka in učenec, ki sta letos na prireditvi nastopila že tretjič. Literarni program so s posnetki svojih glasbenih nastopov oplemenitili mladi glasbenik in glasbenici z naše šole.

Vsa besedila nadobudnih mladih poetov bo moč prebrati v šolskem glasilu Iz veveričjega loga.

Tinkara Hodnik

(Skupno 165 obiskov, današnjih obiskov 1)