ŠPANŠČINA ZA MLAJŠE UČENCE

Na OŠ Ob Rinži so se učenci z letošnjim letom začeli učiti jezik, ki ga govori preko 400 milijonov ljudi v več kot 21-ih različnih državah. Ta jezik je tretji najbolj govorjeni jezik na svetu, takoj za angleščino in kitajščino. Ta jezik je španščina, ki postaja vedno bolj priljubljena tudi zaradi svetovnih glasbenih uspešnic in zaradi različnih serij, ki prihajajo tako iz španskega kot iz latinskega sveta.

Španščino lahko uporabljamo v Španiji, v vsej Južni Ameriki (razen Brazilije), v Afriki (Ekvatorialna Gvineja, severni del Maroka, Zahodna Sahara), na Filipinih, v Srednji Ameriki in celo v ZDA, kjer je največja špansko govoreča manjšina na svetu.

Učenci 3. r. OŠ Ob Rinži so to leto imeli možnost, da se pobliže spoznajo s tem svetovno razširjenim jezikom. Celo leto smo imeli španske urice, kjer smo v prijetnem vzdušju spoznavali barve, živali, sadje, zelenjavo, hrano, šport in seveda abecedo in še marsikaj.

Ob vsem tem nas je spremljala španska glasba in latino ritmi. Na koncu so učenci svoje znanje predstavili staršem. Starše smo pozdravili s špansko izštevanko, potem smo zaplesali latino abecedo, se predstavili, kdo smo, povedali smo, kaj nam je všeč in kaj nam ni všeč in spet zaplesali na znano špansko otroško melodijo. Za konec smo staršem povedali še, kako se imenujejo živali na sličicah in naučili še njih marsikatero špansko besedo.

Učiteljica španščine: Mateja Podlesnik

 

Španščina za starejše: Kateri zabavni tečaj se je odvijal na OŠ Ob Rinži?

Na naši šoli se je od 20. 4. do 15. 6. 2018 odvijal zabavni tečaj španščine, ki je potekal ob petkih šesto in sedmo šolsko uro.

Že prvi dan smo spoznali značilnosti Španije ter spoznali različna mesta in pokrajine. Učili smo se barve in številke, se naučili brati, pozdraviti ter nekatere fraze. Pri tečaju smo se naučili tudi, kako se znajti v mestu, v trgovini in kako si naročiti hrano in pijačo v restavraciji. Prav tako smo se naučili plesati merengue.

Ob predlogu učenke smo se odločili, da naredimo svojo predstavo. V naši igri smo predstavili, kako si v restavraciji naročiti za jesti in za piti. Odločili smo se, da bomo vedno več vadili in ko se bomo dovolj naučili ter znali vsak svojo točko na pamet bomo svojo predstavo predstavili nekaj učencem, učiteljicam ter ravnateljici naše šole. Predstava je bila uspešna ter tudi pohvaljena.

Žal se je tečaj prehitro končal. A nič za to, saj nas nadaljevanje tečaja čaka naslednje šolsko leto.

 

Chiara Okretič in Gabrijela Vukan, učenki 8. a

Fotografije

 

(Skupno 106 obiskov, današnjih obiskov 1)