V soboto, 15. decembra 2018, je potekal tradicionalni decembrski pohod Mladinskega odseka planinskega društva Kočevje. Mladi planinci so se pod vodstvom izkušenih mentoric in mentorjev po čudovito zasneženi poti odpravili proti Koči pri Jelenovem studencu. Tako mlajši kot starejši planinci so se pogumno se vzpeli po malce bolj strmi Kalanovi poti. Prijeten tempo in snežna odeja novozapadlega snega sta v veseli družbi mladih pohodnikov pripomogla k še enemu uspešnemu vzponu. Pri koči je prezeble roke ogrel vroč in opojno dišeč čaj. Po malici in nekaj poskočnih zvokih harmonike smo se preselili v glavni prostor, kjer so planince s krajšim kulturnim programom razveselili učenci in učenke Osnovne šole Ob Rinži Kočevje.

Kulturni program z naslovom Moč besede v objemu kočevskih hribov je bil dogodek, s katerim sta se soorganizatorja OŠ Ob Rinži in Mladinski odsek planinskega društva Kočevje pridružila mednarodnemu festivalu Brati gore pod okriljem Alpske konvencije. Festival se že nekaj let v tednu okrog 11. decembra, ko obeležujemo svetovni dan gora, odvija v številnih evropskih mestih.

Festival Brati gore povezuje dve na prvi pogled povsem različni področji udejstvovanja – gore oziroma hribe in literaturo. Gore in hribi s svojo mogočno in skrivnostno privlačnostjo burijo domišljijo in navdihujejo besedne umetnike, da njihovo magično moč ujamejo v svoje verze. Slovenske pesnice in pesniki se že od nekdaj ozirajo v naravo, ki jim daje navdih, v njih prebuja ustvarjalni nemir, obenem pa v njej iščejo tudi prostor miru in svobode. Pesmi v interpretaciji učencev in učenk so nas tako popeljale v čarobni svet poezije slovenskih avtorjev in avtoric in dveh mladih pesnic OŠ Ob Rinži, ki sta ustvarjali v sklopu literarno-likovnega natečaja, ki smo ga objavili na šoli. Zbrane je nagovoril tudi predsednik planinskega društva Kočevje, gospod Milan Mlakar. Ker pa gore ne le navdihujejo, pač pa so tudi prostor druženja in zabave, s čimer tesno povezujemo glasbo, sta literarni del prireditve popestrila mlada glasbenika na harmoniki in saksofonu. V koči se je zbralo tudi nekaj planincev in staršev, ki so spremljali svoje otroke na pohodu.

Pot nazaj je bila zabavna. Mladi planinci so tu in tam nagajivo stresli kakšno drevo, da se je z njega na nič hudega sluteče prijatelje vsul sneg. Smehu ni bilo ne konca ne kraja tudi, če je kdo po nesreči zdrsnil na spolzkem in dodobra uhojenem terenu. Mehek sneg je ublažil padce, dobra volja in navdušenost nad zasneženim gozdom, ki se je popoldne že kopal v soncu, pa sta zajeli prav vse udeležence pohoda.

Prijeten in kulturno bogat decembrski pohod skozi zimsko pravljico nad Kočevjem smo sklenili v piceriji Briški, kjer so se mladi planinci in planinke okrepčali s slastno pico in se razveselili nogavičk, ki jim jih je prinesel Božiček.

V novem letu vsem planincem in planinkam želimo veliko uspešnih pohodov in čarobnih besed. Tako kot v hribih nas tudi življenje vodi po različnih poteh, ki so včasih enostavnejše in ravne, spet drugič pa vijugaste in navkreber. Vendar, pomembno je, da vztrajamo in gremo naprej. Čar ni v cilju, pač v poti do njega, tako kot je zapisal eden najprepoznavnejših slovenskih alpinistov, Nejc Zaplotnik:

Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.

Za MOPD Kočevje Tinkara Hodnik, organizatorka kulturnega dogodka Moč besede v objemu kočevskih gora

Fotografije

 

(Skupno 57 obiskov, današnjih obiskov 1)